Monday, 16 January 2012

Anoniem 'googelen' kan!

Ik maak me nooit zo druk over internetprivacy. Over het algemeen probeer ik vanalles uit. Als sites, blogs, listings, rich media, push notifications, reclame en wat dies meer zij te gortig zijn klik ik ze gewoon weg. Maar net als ieder andere Internetadept zoek ik me een hutu via Google. Het maakt niet uit wat, ik zoek ernaar. Met name voor de TV. Als het niet via Apps als IMDB, wiki's, of Immoscout te vinden is zoek ik mijn heil bij almighty Google. Alles wat ik terstond wil weten type ik in. Film, actrice, acteur, ziektes, plaatsen, laatste nieuwsfeiten over criminelen, conspiracy theories, reclame leugens, samenstelling van producten, bekenden....ga zo maar door.....
Alziende Analytics
Maar als rechtgeaarde online marketer zou ik moeten weten dat de woorden waarop ik zoek ergens bij iemand te zien zijn in de analytics. Mijn zoekwoorden, die vervolgens doorverwijzen naar mijn locatie, naar welke browser ik gebruik, welke dag, tijd ik met dat zoekwoord zocht en sowieso IP-adres.

Tenenkrommende Targeting
Als ik bijvoorbeeld vaak zoek op 'kanker' dan is dat zichtbaar in Analytics inclusief andere gegevens van mij. Het resultaat kan zijn dat ik wordt getarget met ads over kanker die geassocieerd zijn met mijn gebruikersprofiel. Voor mijzelf niet zo'n probleem, ik zoek er immers vaak op. Maar wat als die ads in beeld komen wanneer ik door een bank, hypotheekverstrekker, of verzekeringsmaatschappij wordt gescreend? Misschien kom ik dan opeens wel niet meer in aanmerking voor een bepaalde verzekering, of erger, bepaalde vergoedingen omdat men veronderstelt dat ik een liability ben....

En dus echt Big Brother
Het schijnt sowieso zo te zijn dat autoriteiten jou zoekopdrachten op kunnen vragen. Dus heb, had, of denk je wat op je kerfstok te hebben? Google er maar niet op, want niet alleen Google onthoudt de data die jij achterlaat, cruciale instanties kunnen en mogen dat ook nog.

Security.nl
Het artikel naar aanleiding waarvan ik deze post schreef is te vinden op security.nl, een site over veiligheid op het web en aanverwante zaken.

Anoniem 'googelen'
Een handige tip om niet getarget te worden met compromiterende ads, en om geen data achter te laten waarmee je jezelf zou kunnen benadelen bij bepaalde instanties is zoeken via anonieme zoekmachines zoals: DuckDuckGo.comScroogle.org en Ixquick.

No comments:

Post a Comment