Friday, 2 March 2012

Succesvol Serious Gaming

Serious Gaming is niet nieuw. Spelenderwijs leren is zo oud als de weg naar Methusalem. Wat wel relatief nieuw is, is het inzetten van een Game om bedrijfsdoelstellingen te halen. Vorig jaar organiseerde een gaming bureau uit Rotterdam een serious gaming event voor PWC. Context: introductie van een nieuw (mandatory) IT platform in het kader van Change Management. Doel: medewerkers versneld op 

een positieve manier leren omgaan met een nieuw platform (lees: de weerstand constructief te lijf gaan) Outcomes: geengageerde medewerkers maakte door toegenomen kennis en skills versnelde introductie van het platform mogelijk; kostenbesparing; tevreden medewerkers, tevreden board.


Heeft Serious Gaming toekomst?
Zonder twijfel! In een veranderend medialandschap waarbij generaties opgroeien met Social Media, mobile advertising, blogging, gaming zal een game eerder impact hebben dan weer een manual, wazige briefings, mandatory meetings, wassen neuzen en slaapverwekkende presentaties.

Praktijk
In de praktijk vraagt de succesvolle inzet van Serious Gaming om visie en flexibiliteit van een organisatie. De visie om een bedrijf te (re-) organiseren 3.0, waarbij je anticipeert op een veranderende markt en op de voorkeuren van je medewerkers. De visie op de lange, i.p.v. de korte, termijn een efficiĆ«ntieslag te maken. De flexibiliteit om te breken met oude vastgeroeste bedrijfsstructuren. Bedrijfsstructuren die verankerd zijn in een lineair model. Een achterhaald model dat de illusie wekt dat groei oneindig, en verandering duur is.

Weerbarstigheid
Breken met oude gewoontes is moeilijk. Breken met oude afspraken (al dan niet achter gesloten nepotistische deuren) schijnt nog moeilijker te zijn voor bedrijven. Serious Gaming kan daar m.i. door heen breken. Er gelden andere nieuwe regels in een Game. Die regels kun je zo invullen als je wilt. Een kans om oude structuren, heilige huisjes en vriendjespolitiek uit te bannen.

Lol & competitie
Plezier in je werk geeft betere resultaten. Gezonde competitie ook. Serious Gaming kan daar een goeie rol in spelen. Zie het voorbeeld waarbij iedereen meewerkt aan de verandering. 

Synergie
Misschien nog wel het belangrijkst in je bedrijf: een gemeenschappelijk doel delen. Een gameomgeving kun je zo inrichten dat medewerkers samen moeten werken om het doel te bereiken. De regels van de gameomgeving geven duidelijkheid en richtlijn. Een aardige bijkomstigheid van een set aan helder opgestelde regels is dat mensen weten waaraan ze toe zijn. Duidelijkheid geeft zekerheid...

Contradictio interminis
Serious Gaming, de woorden lijken elkaar tegen te spreken. Uiteindelijk echter, komt het toch weer neer op spelenderwijs leren. En daar zit de kracht van Serious Gaming: lol hebben om iets serieus, cruciaals, handigs te leren.

No comments:

Post a Comment