Thursday, 12 April 2012

Ben jij een postmodern hedonist? Of misschien een opwaarts mobiel..

Meedoen aan onderzoeken kan je doen realiseren wat je mist. Onlangs deed ik mee aan de mentality waardetest van Motivaction.nl. Alles online, zo gepiept. Gerichte vragen, gewetensvragen, naar alle eerlijkheid ingevuld, en wat blijkt: ik ben een 'Nieuw-Conservatief'. Deze twijfelachtige eer zou ik delen met mensen die zich verzetten tegen sociale en culturele verandering...

"De burger uit de liberaal-conservatieve maatschappelijke bovenlaag die alle ruimte wil geven aan technologische ontwikkeling - uiteraard! - maar zich verzet tegen sociale en culturele vernieuwing. 
Eigenlijk weet ik helegaar niet wat culturele vernieuwing is....en sociale vernieuwing....dat hebben we in de 70er jaren toch achter ons gebracht??? Flats met gezamelijke woonkamers en andere ellende..
Bijgevoegde plaatjes komen me wel angsaanjagend bekend voor. Hoewel mijn Edwardian eetkamerset een Ikea versie is van in-elkaar-zet-stoelen en een zelfgebastelde ouwe-deur tafel...maar toch. Rieten daken, klimop, goeie auto voor de (garage) deur...

In realiteit is het pand waarin ik woon minstens zo mooi als hieronder maar heb ik wel een heleboel buren. Lees: medebewoners... Daarnaast is mijn lease draak onlangs gedumpt en heb ik me weer overgegeven aan goedhollandsch fietsen. Traditie? Wellicht. Dan wel een mooie!

 


Verder neemt het verhaal een angstaanjagende dichtgetikte vorm aan. Ben ik dit? Hellepie!


"Mensen uit dit sociale milieu hechten veel belang aan het in stand houden van traditionele normen en waarden enerzijds en het beschermen van hun sociale status anderzijds."


Ja eh, noblesse oblige of zo toch? En ja, ik ben voor de neo-burgerlijkheid. Gewoon je bordes vegen en geen troep op straat donderen toch?


 Het leven en handelen volgens etiquetteregels vindt men uitermate belangrijk en aan werken en presteren ontleent men een omvangrijk deel van hun identiteit. 


Aaah, nog meer labels. Toch wel een beetje waar vrees ik.

Binnen het milieu van de nieuwe conservatieven vindt men veel kunst- en cultuurliefhebbers. Ze staan positief ten opzichte van technologische ontwikkelingen, maar zijn behoudend in sociaal en cultureel opzicht. 


Ja maar ik houd ook van moderne kunst. Niet te experimenteel, dat niet. Moet wel ergens over gaan of zo... Trouwens, als je kunst en cultuurliefhebber bent kom je niet om culturele ontwikkelingen heen lijkt me.

Sociale relaties zijn veelal hiėrarchisch van aard; familierelaties spelen een centrale rol in het leven van de nieuwe conservatief.


Okay, nu wordt het echt eng. Vooral die hierarchie klinkt ergens niet kosher... Aan de andere kant geeft het wel duidelijkheid... Slik...
 Vervolgens zijn op u de volgende waardenprofielen van toepassing, van meest naar minst passend:
  1. Kosmopolieten
  2. Opwaarts mobielen
  3. Moderne burgerij
  4. Gemaksgeorienteerden
  5. Postmoderne hedonisten
  6. Traditionele burgerij
  7. Postmaterialisten
Gelukkig, ik ben geen postmaterialist...

Waar komen dit soort stereotyperingen eigenlijk op neer? Op marktonderzoek en op het creëren van profielen van mensen om achter hun consumeergedrag te komen. Aardig zo'n onderzoek maar of een webshop er wat aan zou hebben dat ik van Vermeer houd maar Kandinsky ook mooi vind? Ik weet het niet. Wellicht is het interessant te weten dat ik achter technologische vooruitgang sta. Ik ben een fanatiek webshopper, dat wel. Maar dan wel daar waar ik de beste deals haal.

Als ik op basis van de mentality waardetest getarget ga worden met ads over het koningshuis en chesterfieldbanken - lees: ik vul maar wat in over wat ik denk dat hedentendage als conservatief wordt gezien - dan haak ik per definitie af...

Kun je als webshop mij beter gaan targeten op productsegmenten die ik online koop zoals bijvoorbeeld drogisterijmeuk (truus.nl, deonlinedrogist.nl), computertoestanden (kabeltje.nl), sportellende (plutosport.nl). Of mobiel: de beste fietsroutes in Nederland, Duitsland en België. Doe er je voordeel mee Ecommerce-ondernemingen.

Ja ja, een nieuw-conservatief gaat met zijn tijd mee. We noemen hem de nieuw-conservatief 3.0!

No comments:

Post a Comment